Orthodontie Veelgestelde vragen

Orthodontie Veelgestelde vragen

Verwijzing

Orthodontiepatiënten hebben geen verwijzing nodig.

Welke beugels bestaan er?

Er bestaan talloze soorten beugels. Ze worden vaak in drie soorten ingedeeld:

Uitneembare beugel

Allereerst zijn er de uitneembare beugels, ook wel losse beugels genoemd. Deze beugels heten zo omdat ze door de drager of draagster uit de mond kunnen worden gehaald. Uitneembare beugels zijn gemaakt van plastic (eigenlijk kunsthars) waaraan metalen draden zijn vastgemaakt. Er zijn verschillende soorten uitneembare beugels. Een veelgebruikte uitneembare beugel is het plaatapparaat, ook wel plaatje geheten. Deze beugel bestaat uit een plastic plaat die tegen het gehemelte aansluit. Aan het plastic zitten allerlei metalen draden. Een plaatapparaat kan ook voor het ondergebit worden gebruikt. Een andere veel gebruikte uitneembare beugel is de activator. Deze beugel wordt ook vaak blokbeugel, dubbele beugel of dubbeldekker genoemd. Eigenlijk bestaat de activator uit een uitneembare onder- en bovenbeugel die aan elkaar zijn vastgemaakt. Er zijn een heleboel verschillende activatoren.

Vaste beugel

Verder is er de vaste beugel. Deze vaste beugel – ook wel blokjes-, plaatjes-, of slotjesbeugel genoemd – kan door de drager of draagster niet uit de mond worden genomen. De vaste beugel bestaat uit slotjes (brackets) die op de tanden worden geplakt. Om de kiezen zitten meestal metalen ringetjes (banden). Daarop zitten kleine metalen buisjes. Door de slotjes en buisjes loopt een veerkrachtige draad. Er bestaan ook nog andere soorten beugels die niet uit de mond kunnen worden gehaald b.v. de zgn. hyrax (zie beugelgalerij). Deze beugels zitten meestal met ringetjes aan de kiezen vast.

Buitenbeugel

Tenslotte is er de buitenbeugel, ook vaak aangeduid als buitenboordbeugel of buitenboordmotor. De officiële naam voor deze beugel is headgear. Meestal bestaat de buitenbeugel uit een metalen verbindingsgedeelte (facebow) dat aan ringetjes om kiezen of een beugel in de mond kan worden bevestigd. Aan dit verbindingsgedeelte kan een band in de nek (nekbeugel) of een petje op het hoofd (petjesbeugel) worden vastgemaakt. Verder is er ook nog een buitenbeugel die langs de voorkant van het gezicht loopt. Deze beugel wordt niet zo vaak gebruikt. De buitenbeugel wordt vaak met een activator of een vaste beugel gecombineerd. Een buitenbeugel kan door de patiënt worden uitgedaan.

Tijdens een orthodontische behandeling worden er vaak verschillende (soorten) beugels gebruikt.

Wat te doen als de beugel stuk is?

Er kan om wat voor reden van alles kapot gaan aan de beugel.
Op deze pagina geven wij wat tips om zelf de klachten op te lossen. Daarna kan je rustig een afspraak maken met onze praktijk om de kapotte beugel indien nodig te laten herstellen.

De uitneembare plaat

PROBLEEM
1. Een stukje van de kunsthars breekt af
2. Een draaddeel verbuigt af
3. Achterste draaddeel breekt

OPLOSSING
1. Als het geen pijn doet, blijven dragen
2. Plaat uitlaten
3. Als het niet stoort, plaat blijven dragen

De buitenbeugel en lipbumper

PROBLEEM
1. Het bandje (ringetje) zit los
2. De beugel is verbogen of gebroken

OPLOSSING
1. Beugel uitlaten
2. Beugel uitlaten

De vaste beugel

PROBLEEM
1. uitstekende delen
2. bracket gaat los
3. Eind buis gaat los
4. Dunne staalligatuur breekt en steekt uit
5. Dunne boog gaat uit laatste buis

OPLOSSING
1. afdekken met was of kauwgom afknippen als het mogelijk is
2. Laten zitten of elastiekje verwijderen en bracket afnemen
3. Buis afnemen en dunne draden kunnen met een nagelknipper
worden ingekort
4. Met een schaartje doorknippen en onder de bracket
uitpeuteren
5. Met pincet terugschuiven of afknippen